Blueslady ihastui tanssimiseen

Blueslady ihastui tanssimiseen

Blueslady Erja Lyytinen

 

 

 

Blueslady Erja Lyytinen istahtaa hieman kaihoisasti helsinkiläisen Storyvillen pöytään.
Uransa aikana hän on tehnyt kymmeniä keikkoja tässä yhdeksi Euroopan parhaimmaksi
mainitussa jazzklubissa. Onkohan klubin ohjelmapolitiikka muuttunut, sillä Lyytisen slide-kitaran
suloista soundia on voinut kuulla viime vuosina harvakseltaan Storyvillen lavalla.
Muilla estradeilla keikkoja on sen sijaan riittänyt. Jopa niin hyvin, että kitarataituri voi valita
esiintymispaikkansa. – Tammikuussa julkaistaan uusi levy Forbidden Fruit, ja juhlistamme sitä neljän viikon mittaisella kiertueella Suomessa, Lyytinen kertoo.
– Tulossa on aika bluesahtava levy, ja olen siihen todella tyytyväinen. Levy on soundillisesti älyttömän hyvä, ja kitarasoundit ovat paremmat kuin ikinä. Miksauksen tehneellä Davide Florenolla on hyvä näkemys siitä, miltä levyn pitää kuulostaa. Emme halunneet
siitä liian hifiä, emmekä ihan Mississippiäkään. Nykypäivän soundeilla tehtyä modernia bluesrockia!
Uudella albumilla on omien kappaleiden lisäksi coverbiisejä, joita Lyytinen on esittänyt keikoilla. Vieraista biiseistä varioidaan tietysti tiukasti omannäköiset versiot.
– Luvassa on syvällisiä aiheita, siis ihmissuhdedraamaa, jossa me kaikki tykkäämme velloa, Lyytinen naurahtaa.
Albumi on äänitetty Lyytisen yhtyeen omissa tuotantotiloissa Helsingissä. Äänityspaikkana toimiva ”kellari” on jättänyt musiikkiin hänen mukaansa rouhean sävyn.

Levymyynti käy vastavirtaan

Levyteollisuus voipuu laskevien myyntitilastojen ja ilmaiseksi jaettavan musiikin ahdingossa. Blues ei tunnu kuitenkaan kärsivän samasta problematiikasta.
– Minun levymyyntini on koko ajan kasvanut, me olemme olleet jatkuvasti noususuhdanteessa, Lyytinen sanoo.
– Levy-yhtiössäkin on oltu todella tyytyväisiä, kun viimeisin cd+dvd –paketti Songs from the Road nousi myyntilistoille. On aika uskomatonta, että bluesia sisältävä live-dvd yltää listasijoituksiin.
Ehkäpä blueslevyjen myyntiä vauhdittaa keikkojen yhteydessä tapahtuva levymyynti. Jos yleisö pitää keikasta, moni haluaa ostaa muistoksi levyn. Parhaimmillaan siihen saa samalla artistin nimikirjoituksen. Levy toimii siis samalla muistona.
– Näin se toimii blues-genressä edelleen.
Rohkenen heittää Lyytiselle, että blues on keskiikäisten miesten musiikkia.
– Ehkä joskus aikaisemmin, mutta ei enää vuosiin, tulee nopea tiukka vastaus.
– Minuunkin blues kolahti jo joskus 17-18 -vuotiaana. Kulmakivi taisi olla se, kun näin koulun musiikkitunnilla Ray Charlesin esittävän Georgia on my mind -kappaleen. Päätin
saman tien, että tuolle tielle aion lähteä. Se fiilis oli niin mahtava.

Aitous on kaikkein tärkeintä

Lyytinen on syntynyt Kuopiossa, ja ehti asua siellä parikymmentä vuotta ennen lähtöään maailmalle.
– Lapsuus oli ihanaa ja turvallista aikaa. Kuopion musiikkielämä tuntui suhteellisen viriililtä, vaikka eihän minulla tietenkään ollut vertailukohteita.
– Vanhempani soittivat tanssiyhtyeessä, isä kitaraa ja äiti bassoa, ja pääsin heidän kanssaan keikoille jo 15-vuotiaana. Se tuntui ihan mahtavalta.
Hän opiskeli Kuopion konservatoriossa, sai vahvan klassisen koulutuksen viulunsoitossa, ja opiskeli myöhemmin pop/jazz -linjalla kitaransoittoa.
– Olen aina kaivannut musiikissa aitoutta, ja minua ärsytti jo konservatorion ammattipuolella, että monien mielestä musiikin pitää olla teknisesti haastavaa ja kappaleiden kimurantteja. Totta kai tekniikka on tärkeää, mutta jos siinä, mitä tekee, ei ole tunnetta mukana, ei pitäisi nousta lavalle. Soittaminen on silloin vain suorittamista. Toki tekniikka auttaa
ilmaisemaan sen, mitä haluaa sanoa, asiat nivoutuvat toisiinsa.

Esikuvana nuorille musiikintekijöille

Naisten asema musiikkibisneksessä on muuttunut viime vuosikymmenellä. Lyytinen on ollut yksi niistä uuden polven taiteilijoista, jotka ovat toimineet esikuvina lukemattomille nuorille tytöille.
– Monet nuoret tytöt tulevat keikoille keski-ikäisen isänsä kanssa ja innostuvat, että hekin voisivat tehdä jotakin samanlaista.
– Minut on otettu aina hienosti vastaan Suomessa. On upeaa saada tehdä töitä naisena, varsinkin nyt, kun olen tajunnut, miten harvinaista se on. Ihmiset tulevat kertomaan, miten hienoa on se, mitä teen, ja miten he saavat musiikista jotakin itselleen.
Lyytiselle on aina ollut luonnollista, että miehet ja naiset toimivat yhdessä musiikkibisneksessä ja soittavat instrumenttia kuin instrumenttia.
– Naisia on tulossa entistä enemmän myös kitaristeiksi ja muiden, niin sanottujen miehisten soittimien taitureiksi, eikä vain laulusolisteiksi. Minusta on ollut hienoa, että olen onnistunut rikkomaan sukupuolirooleja ja sellaisia näkymättömiä rajoja, joihin ihmiset vielä jossakin määrin uskovat.
Hyvä musiikki on hyvää musiikkia, rotuun tai sukupuoleen katsomatta.

TV-ohjelmasta tanssikärpäsen purema

Mukanaolo Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa oli Erja Lyytisen mielestä mahtava kokemus.
– Ehdin tanssia ohjelmassa reilut kaksi ja puolin kuukautta, jonka aikana oli viisi suoraa lähetystä, sain pukeutua viiteen upeaan pukuun ja opin viisi koreografiaa. Se oli aivan loistava juttu.
– Olen todella onnellinen, että lähdin mukaan, vaikka syksyn perinteinen viiden viikon ulkomaankiertue pitikin siirtää seuraavalle vuodelle. Pari keikkaa jouduin tekemään kilpailun aikana, ja se varmasti verotti hieman tanssiesityksiäni.
Muusikon työn ja liikunnan yhdistäminen on haasteellista, joten hän kertoo saaneensa ohjelmasta paljon hyviä eväitä.
– Käyn nykyisin säännöllisesti tanssitunneilla, ja tanssista on tullut minulle uusi ihana harrastus. Aion jatkaa tanssimista niin pitkään kuin voimat riittävät. Tuleekin olemaan aikamoinen dilemma, miten ehdin harrastaa liikuntaa kevään kiertueella, hän miettii.

Hyvää mieltä liikunnasta ja ystävistä

Lyytistä kiinnostivat myös tähtitanssijoille räätälöidyt upeat tanssiasut.
– Meillä oli mahdollisuus lunastaa niitä asuja itsellemme, ja ostin sen ihanan cha cha -asuni. Se on sellainen kissanaisen asu, jossa on paljon kiiltäviä elementtejä. Kaikki muut kilpailijat sanoivat minulle, että ”se on ihan sun näköinen”. Se on sellainen kissanaisen asu, jota voin varmasti pitää myös keikoilla. Hän kertoo tykkäävänsä itse muodista ja pukeutumisesta.
– Oli hienoa, kun ammattitaitoinen puvustamo teki tanssijoille omia asuja.
Tanssi on Lyytisen mielestä hyvä tapa ladata akkuja, siinä yhdistyvät musiikki ja liikunta. Se antaa hyvän fiiliksen, kärsivällisyys kasvaa ja tulee hyvä mieli.
– Olen harrastanut aiemmin juoksua, mutta nyt aika on kulunut tanssin parissa. Rentoudun myös hengailemalla ystävien kanssa, tekemällä hyvää ruokaa ja nauttimalla viineistä. Kaikesta
sellaisesta luksuksesta, jota voi tuoda arkeen.
Ruokavaliollisesti hän myöntää olevansa lowcarb-tyyppi.
– Vältän vehnää, sokereita ja riisiä. Urheilusuorituksen jälkeen tosin voin nauttia kulhollisen
pastaakin. Meidän muusikoiden kannattaisikin miettiä, mitä me syömme, jotta jaksamme raskaat
keikat ja pitkät kiertueet.

Menestystä maailman estradeilla

Blues voi hyvin ja elää keikoilla verevää elämää. Vielä tänä vuonna Lyytinen keikkailee
yhtyeensä kanssa Ruotsissa ja Tanskassa. Ensi vuoden alussa rundataan Iso- Britanniassa ja Alankomaissa. Kuukauden Suomen kiertueen jälkeen matka jatkuu ainakin Ranskaan ja Sveitsiin.
– Myös Saksaa yritetään aktivoida enemmän, ja olemme saaneet mukavasti jalansijaa jo Englannistakin. Olen iloinen siitä, miten kivasti meidät on otettu siellä vastaan.
Yhdysvalloista ja Kanadasta tulee jatkuvasti tarjouksia festivaalikeikoista, mutta toistaiseksi yhtyeen aikataulusta ei ole löytynyt sellaista periodia, että matka olisi pystytty järjestämään.
– Kiertue-elämä on tasaisen epäsäännöllistä – tasaista ja epäsäännöllistä samaan aikaan. Varsinkin Euroopan rundeilla on ihanaa, koska keikat soitetaan niin paljon aikaisemmin kuin Suomessa. Yleensä keikat alkavat kahdeksan tai yhdeksän aikaan, ja sitten soitetaan parin
tunnin setti ja jutellaan fanien kanssa. Kahdentoista aikaan ollaan jo hotellilla nukkumassa.
– Hoidan myös paljon haastatteluja keikkamatkojen varrella. Tarvittaessa voin piipahtaa jossakin radioasemalla vetäisemässä pari biisiä, ja tekemässä promoa, se kuuluu tavallaan tähän hommaan.
– Koen itse, että yleisö saa musiikista enemmän irti, kun sitä kuuntelee aikaisemmin
illalla. Sitä paitsi – kyllähän nainen tarvitsee kauneusunensa, Lyytinen naurahtaa.
Musiikkinäytteitä, keikkakalenterin ja paljon muutakin löytää myös osoitteesta
www.facebook.com/erjalyytinen.

teksti ja kuvat: Kari Martiala 2013

 

loading comments...