Lemmikkivieraita ja espanjalaisia tuulahduksia

Lemmikkivieraita ja espanjalaisia tuulahduksia

Lemmikkivieraita ja espanjalaisia tuulahduksia

Oulun ainoa lentokenttähotelli Finlandia Hotel Airport Oulu on läpikäynyt
näyttävän ilmeen muutoksen. Remontoidut sisätilat huokuvat tyylipuhtautta
ja merellisiä yksityiskohtia. Erikoistuminen näkyy myös ruokalistalla.
Luonnonkauniilla paikalla Kempeleenlahden rannalla sijaitseva Finlandia Hotel Airport Oulu on tällä hetkellä Oulun ainoa lentokenttähotelli. Erinomaisen sijaintinsa ansiosta Airportin asiakaskunta on poikkeuksellisen laaja; liikematkustajista motoristeihin ja lintubongareista
lemmikkeihin.

Tämä asettaa myös talolle omat haasteensa vastata asiakkaiden asettamiin vaatimuksiin.

Hotellin isäntäpari Jaana ja Timo Väärälä kertovat Hotel Airportin olevan tällä hetkellä erinomaisessa iskussa, sillä talossa on tehty muutaman vuoden sisällä näkyviä muutoksia.

– Olemme edenneet kerros kerrallaan ja panostaneet remontin myötä kokonaisvaltaiseen
viihtyvyyteen. Esimerkiksi ravintola, aula, vastaanottotilat ja kaikki huoneet ovat saaneet kokonaan uuden ilmeen. Raikkaat materiaalit ja ajan mukainen värimaailma tuovat esiin aidon
persoonallisen tyylin. Remontin myötä myös toiminnallisuus on parantunut huomattavasti, isäntäpari luonnehtii tyytyväisenä.

Toimistotiloista hotellihuoneita

Finlandia Hotel Airport Oulu on ollut yrittäjäperheen omistuksessa jo vuodesta 1999. Yrittäjinä toimivat Timo ja Jaana Väärälä, toimitusjohtaja Leena Väärälän siirryttyä vapaalle vuonna 2011. Jaana ja Timo Väärälä ovat luotsanneet Hotel Airportia vuodesta 1999 lähtien.

– Talo oli elämän jäljistä huolimatta Uusi huone 1kohtalaisen hyvässä kunnossa. Myös kokonaisuus oli toimiva, joten lähdimme rakentamaan liiketoimintaa hyvillä mielin ja sopivin pensselinvedoin. Käytännössä pientä pintaremonttia on tehty kuitenkin koko ajan, hotellinisäntä paljastaa
hymyillen.

Airport Hotellia on matkan varrella myös laajennettu.

Vuonna 2003 tarpeettomaksi jääneet toimistotilat muutettiin hotellihuoneiksi.

– Kuusi lisähuonetta tuli todella tarpeeseen ja saneerauksen myötä tilojen toimintoja
saatiin muutenkin järkeistettyä. Olemme myös siinä mielessä kiitollisessa asemassa,
että rakennusoikeutta on edelleen jäljellä. Tämä antaa tulevaisuutta ajatellen mukavaa pelivaraa, isäntäpari kertoo.

Kestävää kehitystä

Neljä vuotta sitten Airport Hotellissa alkoi perusteellinen kasvojen kohotus.

Saneeraustöitä lähdettiin toteuttamaan kerros kerrallaan ja huone huoneelta.

– Lähtökohtana oli, että kaikki laitetaan kerralla kuntoon. Huoneremontit tehtiin vaiheittain, 5-10 huoneen ryhmissä. Tällä tavoin saimme pidettyä toiminnan yllä ja remontista aiheutuvat
haitat mahdollisimman vähäisinä, hotellin isäntä taustoittaa.

Myös lopputulokseen isäntäpari on tyytyväinen.

– Sanotaanko näin, että nyt on entistä mukavampi tehdä töitä. Kokonaisuus on selkeää,
yksinkertaista ja käytännöllistä. Pinnat ovat helppohoitoisia ja värimaailma raikkaan
tyylikästä. Etenimme lisäksi kestävän kehityksen taktiikalla, sillä esimerkiksi materiaalivalinnoissa panostimme laatuun ja pitkäkestoisuuteen. Myös ekologisuus on otettu mahdollisimman pitkälle huomioon, hotellin isäntä linjaa.

Huoneiden lisäksi myös hotellin muut tilat on remontoitu samalla tunnepohjalla.

Maanläheiset materiaalit ja luontoa kunnioittavat värisävyt toistuvat myös hotellin aulabaarissa, kirjastotiloissa sekä ravintolassa.

– Kun mukana on tummaa, tammea ja takkatulta, niin olemme takuuvarmasti viihtyisyyden alkulähteillä. Oman mielenkiintoisen lisämausteensa viihtyvyyteen tuo myös huoneiden persoonalliset sisustuselementit.

– Halusimme huoneisiin jotakin hyvin paikkakuntalaista ja puhuttelevaa. Niinpä seinillä komeilee luontokuvaaja Jari Peltomäen ottamista kuvista tehtyjä lintutauluja. Aihepiiri sopii erinomaisesti
kokonaiskuvaan, sillä yksi suurimpia ryhmiämme ovat kansainväliset lintumatkailijat.

Persoonallisuus saa näkyä

Jaana ja Timo Väärälän mukaan Finlandia Hotel Airport Oulun suurimpia vahvuuksia ovat pienen talon helmet eli hyvää joukkuepeliä pelaava henkilökunta
sekä asiakaslähtöisyys.

– Olemme saaneet hyvää palautetta myös joustavuudesta sekä omaleimaisuudestamme.
Persoonallisuus näkyy toiminnan tuotteistamisen lisäksi myös siinä, että olemme viime vuosina pyrkineet entistä enemmän erikoistumaan ja kehittämään hotelli- ja ravintolatoiminnan
rinnalle niin sanottuja omia juttuja.

Toimintojen tuotteistaminen näkyy ensisijaisesti asiakkaille tarjottavissa palveluissa.

– Meillä on lukuisia erilaisia asiakasryhmiä, liikematkustajista työmiehiin ja motoristeista lemmikin kanssa matkustaviin. Oma erikoisryhmänsä ovat keväällä liikkuvat kansainväliset lintumatkaajat. Heille kaikille meidän tulee tarjota parasta mahdollista palvelua, tasokkaasta
huoneesta monimuotoisiin elämyksiin.

Esteetöntä retkeilyä

Asiakaskuntansa viihtyvyyden takaamiseksi Jaana ja Timo ovat kehitelleet muun muassa Retkirepun ja Lemmikkipussin.

– Meillä on lähes päivittäin myös lemmikkiasiakkaita, joten luonnollisesti haluamme
karvatassujenkin nauttivan vierailustaan. Sisään kirjautumisen yhteydessä niin koirat kuin kissatkin saavat pienen tervetuliaispaketin, joka pitää sisällään muun muassa makupaloja sekä lelun.

Retkeilystä nauttiva voi sen sijaan vuokrata pientä korvausta vastaan repun, joka sisältää retkikirveen, puukon, kiikarin, istuinalusten ja halkojen lisäksi myös makkarat tykötarpeineen.

– Vajaan kilometrin päässä hotellista sijaitsee hyvä nuotiopaikka. Tämä palvelee myös liikuntarajoitteisia, sillä meillä on tarjota asiakkaillemme jopa Suomen pisimpiin lukeutuva, 880 metrin pituinen esteetön luontopolku.

Lähiruokaa espanjalaisittain

Airport Hotellin yksi monista erikoisuuksista on myös espanjalainen ravintola El Sabor. Espanjalaiset maut suomalaisen luonnon keskellä ovat saaneet viiden vuoden sisällä erinomaisen vastaanoton.

– Kyseessä on helposti lähestyttävä ja kohtalaisen yksinkertainen ruoka. Makujen
ilottelu on saanut myös ensikertalaisilta hyvää palautetta. Pollo a la española

Espanjalaisen ravintolan perustaminen Kempeleenlahden rannalle sai alkunsa yrittäjäparin henkilökohtaisesta innostuksesta espanjalaiseen ruokakulttuuriin.

– Raaka-aineet ovat samat, mutta vain mausteet ja valmistamistapa ovat erilaisia. Tätä kautta lähestymistapa myös meille suomalaisille on helppo.

El Saborin keittiössä makumatka Espanjaan tehdään alkuperäisillä ja aidoilla mausteilla. Myös osa kastikkeista ja oliivit tulevat Espanjasta.

– Vaikka maut syntyvät valmistustavalla ja mausteilla, niin raaka-aineiden osalta suosimme kuitenkin kotimaista. Myös lähiruoka-ajattelu on lähellä sydäntämme. Raaka-aineet, kuten liha ja kala haetaan lähialueen tuottajilta. Kasvispuoli on vielä auki, mutta toivon mukaan
myös ne voidaan jossakin vaiheessa lisätä paikallisten tuottajien listalle, keittiöpäällikkö
Jussi-Pekka Kemppainen kertoo

– Meidän ylpeys on muuten omalla reseptillä käsintehty lammasmakkara!

Finlandia Hotel Airportista löytyy myös paikallista käsintehtyä suklaata, Hailuodon
Panimon kotimaista luomuolutta sekä ylikiiminkiläisen Sortolan tilan jäätelöä ja sorbetteja.

Jopa hotellin ravintolassa käytettävät vodka-tuotteet tulevat naapurikunta Tyrnävältä.

– Lähialueajattelu on tuotteiden osalta vasta lähtökuopissaan, sillä haemme koko ajan lisää uusia toimijoita ja tuottajia. Pää on kuitenkin avattu ja hyväksi havaittu. Suosimalla lähialueen yrityksiä, tuemme myös alueellista hyvinvointia, Timo Väärälä sanoo.

 

Pala Lappia

Hotellin pihalla sijaitseva kota on suosittu erikoisuus, jossa järjestetään lappihenkisten
tapahtumien lisäksi myös suosittuja kotakokkikouluja.

– Kotaravintolan erikoisuus on muun muassa suomalainen tapaspöytä, kotapas, joka pitää sisällään muun muassa muikkuja ja itse tehtyä makkaraa. Lainaamme elementtejä ja tyylilajin Espanjasta, mutta teemme sen suomalaisin menetelmin.

TEKSTI JA KUVAT ANNE ANTTILA

_Vihiluodon hotelli_2016

loading comments...