Fooninki nostaa paremman puoliskon esiin

Fooninki nostaa paremman puoliskon esiin

Finlandia Hotel Fooninki

Nurmossa sijaitseva hotelli Fooninki on suurten muutosten edessä. Uutiset ovat kuitenkin iloisia ja elämänmakuisia. Johtaja Heikki Kuivamäki keskittyy haalarihommiin, kun osan vetovastuusta ottaa hotelliemännäksi nimetty Anne-puoliso.

Parkkipaikat Hotelli Fooningin pihamaalla ovat jälleen lähes viimeistä ruutua myöten miehitetyt. Näin on ollut jo pitkään.
Hotelli-isännäksi itseään kutsuva Heikki Kuivamäki on tyytyväinen näkemäänsä.
– Olemme tavattoman onnekkaita, että asiakkaat ovat löytäneet Fooningin. Pärjääminen kovassa kilpailussa ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys. Sen eteen täytyy tehdä lujasti töitä, kuunnella herkällä korvalla asiakkaita ja mukautua siinä sivussa myös haasteisiin, hotelli-isäntä tietää kertoa.

Monissa liemissä pyöritelty

Hotelli Fooningilla on takanaan vaiherikas historia. Hotellin tarina sai alkunsa vuonna 1987, jolloin vasta valmistuneesen kiinteistöön perustettiin myös Finlandia Hotels -lipun alla pyörivä Hotelli Paukavuori.
Ajanmukaisen majoitusliikkeen kantaviin voimiin palkattiin myös myyntialan monitaituri ja entinen kauppias Heikki Kuivamäki.
– Olihan se hienoa ja opettavaista aikaa. Hotellivirkailijana pääsin nopeasti sisälle tämän lajin yritysmaailmaan. Samalla omaksuin paljon myös sellaisia asioita, joista on ollut merkittävää hyötyä myös nykyhetkessä.
Kultaisen 80-luvun jälkeen tultiin kuitenkin raadolliselle 90-luvulle, jolloin Paukavuoreltakin loppuivat paukut ja yritys ajautui konkurssiin.
Vaikka Paukavuoren tarina loppui lamaan, niin vuonna -94 ”raunioille” nousi kuitenkin uusi yritys, joka sai nimekseen Fooninki.
Uutta, mutta edelleen Finlandia Hotels -ketjuun kuuluvaa yritystä ryhtyivät kipparoimaan Paukavuoren tiskin takaa tuttu Heikki Kuivamäki sekä liikemies Asko Pöytälaakso.
Tällä kokoonpanolla mentiin 1990-luvun loppupuolelle, jolloin Heikki myi osuutensa Askolle, mutta jatkoi kuitenkin talon palveluksessa.
Vuonna 2007 vaihtui jälleen valta, kun johtaja Pöytälaakso luopui osakkeistaan ja vetovastuun Fooningista otti talon henkilökunta.
Heikki Kuivamäen lisäksi yritystoimintaa lähtivät luotsaamaan Tanja-Riikka ja Janne Salmenautio sekä Satu Leppäkoski.
– Tällä tehotiimillä mentiin seuraavat kolme vuotta, jolloin edessä olivat hyvin ratkaisevat hetket. Nurmon liittyessä Seinäjokeen, meidän oli tehtävä muun muassa päätös vuokralla olevan kiinteistön suhteen. Tässä yhteydessä päädyimme siihen, että ostan osakkaat ulos ja samalla lunastan myös kiinteistön perheyritykseni nimiin, Fooningin isäntä taustoittaa.

Vahvaa naisenergiaa

Heikki Kuivamäen jatkaessa yrittäjänä, entiset osakkaat jäivät kuitenkin hotellin palvelukseen.
Tanja-Riikka Salmenautio jatkaa edelleen ravintolapäällikönä ja keittiöpäällikön tehtäviä hoitaa vastaavasti Satu Leppäkoski. Vain Janne Salmenautio on siirtynyt matkan varrella uusiin tehtäviin.
– Fooningin vahvuuksiin lukeutuvat hyvät työntekijät. Olen tavattoman onnekas, kun ympärilläni on vahvaa naisenergiaa ja alan rautaiset ammattilaiset. Tällä vakiokokoonpanolla on turvallista kipparoida Fooninkia myös niillä tuulisimmilla ajan jaksoilla, Kuivamäki puhelee tyytyväisenä.
Vuoden 2017 alusta Hotelli Fooningin energinen esikunta saa vahvistusta, kun Heikki Kuivamäen Anne-puoliso siirtyy virallisesti hotellin palkkalistoille.
– Tähän saakka olen pyörittänyt perheyritystä ilman perhettä, joten vaimon mukaantulo on erittäin mieluisaa. Nyt voimme jakaa vetovastuuta, rytmittää töitä ja puntaroida yrittäjän arkea muutenkin aivan uudenlaisesta näkökulmasta, hotellinisäntä iloitsee.

Uusi aikakausi

Anne Kuivamäen mukaantulo merkitsee Hotelli Fooningille uuden aikakauden alkua.
Hotelliemännäksi nimetty Anne sanoo kypsytelleensä ajatusta jo pidempään, mutta lopullinen päätös vaati kuitenkin oikean ajankohdan.
– Ratkaisu on niin iso, etten halunnut tehdä hätiköityä päätöstä. Puolen vuoden vuorotteluvapaan aikana sain kuitenkin rauhassa miettiä ammatinvaihtoa.
– Vaikka laskeutuminen kaupallisen alan asiakaspalvelutehtävistä hotelliemännäksi on kohtalaisen pehmeä, niin muutos on vaatinut omanlaisensa jalostustyön. Kyseessä on kuitenkin uusi ala ja erilainen työnkuva, Anne muotoilee.
Vaikka Anne sanoo hyppäävänsä aivan uudenlaiseen uraveneeseen, niin itse hotellimaailma on rouva Kuivamäelle kuitenkin entuudestaan tuttu.
– Kylmiöt, siivouskomerot, tiskinurkkaus sekä aamupala eli ns. munavuorot ovat tulleet vuosien saatossa hyvin tutuiksi. Vapaa-ajat ja jopa kaikki lomat olen autellut Heikkiä ja perehtynyt tätä kautta yrityksen eri osa-alueisiin. Tässä vaiheessa voin sanoa olevani hyvin kiitollinen ”Hessun oppivuosista”, Anne kertoo naureskellen.
Fooningin hotellinisäntä on luonnollisesti tyytyväinen vaimonsa tekemään ratkaisuun.
– Toiveeni on täyttynyt. Vielä keväällä kumpikaan meistä ei tiennyt, että jatkossa saamme tehdä jopa työvuorolistat yhdessä. Ajatus oli yhteinen, mutta lopullisen päätöksen teki kuitenkin Anne. Pelisäännöt ovat samat kuin avioliitossakin; kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen, Heikki hymähtää.

”Tunnelmaa ei remontoida pois!”

Annen ryhtyessä hotelliemännäksi, Heikki sanoo siirtyvänsä vastaavasti haalarihommiin.
– Nyt kun työt, vastuu ja rutiinihommat voidaan jakaa, niin energiaa jää niille villeimmillekin ajatuksille. Lisäksi pystyn irrottautumaan myös kiinteistöhuoltotehtäviin, sillä hommia riittää ja vasarallekin löytyy töitä, hotelli-isäntä listaa.
Lähiaikoina Fooningin huoneet saavat uuden ilmeen, kylpyhuoneet remontoidaan ja hotellin puolta tullaan muutenkin päivittämään ajan henkeen sopivaksi.
– Jopa käytäville asennetaan uudet matot ja energiaystävälliset led-valaisimet, Heikki kuvailee tyytyväisenä.
Vaikka mittavan ja vaiheittain tehtävän pintaremontin myötä yleisilme raikastuu, niin yhdestä asiasta Kuivamäen isäntäpari pitää tiukasti kiinni.
– Tunnelmaa ei remontoida pois. Fooninki tulee jatkossakin säilyttämään omintakeisen kodikkuuden, sillä kestikievarimainen sielu on meidän vahvuutemme. Jos se meistä on kiinni, niin Fooninki ei tule koskaan olemaan niin sanottu luksushotelli kristallikruunuineen. Meidän talolla täytyy olla kasvot ja mielellään hymyilevät sellaiset.

Muutaman vuoden

Annen myötä Hotelli Fooningista tulee entistä vahvempi ja tiiviimpi perheyritys.
Vaikka vielä tässä vaiheessa vetovastuu on yhteinen, niin tulevaisuudessa tilanne tulee olemaan Heikin mukaan toinen.
– Lähentelen eläkeikää, joten muutaman vuoden sisällä tulemme tekemään astetta isompia ratkaisuja. Vaimon on hyvä opetella asiat tulevaisuutta ajatellen, sillä jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin hänestä tulee johtaja taloon, hotellinisäntä paljastaa.
Hotelliemäntänä aloittava Anne Kuivamäki sanoo olevansa tyytyväinen tekemäänsä ammatinvaihtoon.
– Muutos on suuri ja kaikin puolin merkittävä. Jännitys jäi lähtökuoppiinsa, sillä Hessun rinnalla on turvallista pureutua hotellimaailman saloihin. Hän on hyvä valmentaja. Luotan siihen, että kun pärjäämme avioparina, pärjäämme myös työparina, Anne muotoilee hymyillen.

Vetonaulana hyvä ruoka

Vuoden 2017 vaihteeseen ajoittuva remontti tulee Kuivamäen isäntäparin mukaan antamaan juuri sopivan piristysruiskeen tulevaisuutta ajatellen.
– Kilpailu on kovaa, joten asiakkaiden viihtyvyyteen tulee panostaa kaikilla eri osa-alueilla. Lisäksi hinta-laatu -suhde on pidettävä kohdillaan, unohtamatta myöskään Fooningin vetonaulaksi muodostunutta ruokaa. Hyvä keittiö on rakennuksen takka, jonka ympärille on rakennettu koko talo, hotellinisäntä tietää kertoa.
Valtaosa Fooningin hotelliasiakkaista ovat komennusmiehiä ja reppureita.
– Liiketoimintamme kantavin voima on edelleen majoitus oheistoimintoineen. Jos olisimme pelkästään ravintolapalveluiden varassa, niin toiminta ontuisi ja selviäminen vaikeista vuosistakin olisi ollut hyvin epävarmaa, Heikki Kuivamäki paljastaa.
Maukas ruoka, monipuolinen aamupala ja hyvät sängyt ovat vahvuus, joihin Fooningin isäntäpari aikoo jatkossakin panostaa.
– Näiden kohdalla puhutaan laadusta, joista ei tingitä. Esimerkiksi aamupalapöydän runsas valikoima erikoisruokavalioineen kestää kovimmankin vertailun, Anne hymähtää.
Myös Fooningin käyttöaste erittäin vertailukelpoinen.
– Takana on superkesä ja talon historian paras puolivuotiskausi. Käyttöaste on ollut keskimäärin 70 prosenttia ja jopa koko syksy on vedetty täyden hotellin linjaa, Heikki iloitsee.
Myös jatkoa on luvassa, sillä Atrian varjossa oleva Fooninki odottaa lohkaisevansa oman siivunsa myös elintarvikealan yritykselle avautuvista Kiinan markkinoista.
– Nurmon tehdas on hyväksytty Kiinaan, joten eiköhän tämä jättipotti tule näkymään myös tämän talon varauslistoilla. Toivottavasti.

Yöelämä ulkoistettu

Fooningin vetovoimaisuutta lisää myös erinomainen sijainti.
– Vaikka emme ole kaupungin keskustassa, niin sijaintimme on kuitenkin keskeinen. Saamme hyvää palautetta myös meluttomuudesta. Erityisesti rauhalliset viikonloput ovat yöpyjien mieleen. Meillä on toki suuren suosion saavuttanut pub, mutta itse yöelämän olemme ulkoistaneet. Luotsaamamme karaokebaari löytyy vain kivenheiton päässä hotellista.
Remontin ja uuden hotelliemännän myötä Hotelli Fooninki rakentaa entistä vahvemman kivijalan myös tulevaisuutta ajatellen.
– Muutoksista huolimatta toimintatyylimme pysyy samanlaisena; konstailemattomana ja aitona. Haluamme säilyttää myös sen tunteen, jota asiakkaat kuvailevat ”pohojalaaseksi rentoureksi”. Tällaisen tunnelman säilyttäminen on meille suuri kunnia-asia. Haluamme olla aidosti erilaisia, Kuivamäen isäntäpari kuvailee.

Tällainen on Fooninki

* 30 huonetta, joista kaksi suitea
* kolme 10-30 henkilön kokoustilaa
* majoituskapasiteetti 60 hlöä / lisävuoteet
* pub
* 100-paikkainen tilausravintola
* fooninki” (vooninki) tarkoittaa talon kerrosta

Erikoista

* Hotelli-isäntä tarjoaa tarvittaessa ilmaisen kyydin asiakkaille.
* Remontti tehdään pääsääntöisesti tulorahoituksella.
* Sunnuntaisin Enstin tahdittamat kuntotanssit.
* Fooninki kielsi sisällä tupakoinnin ennen tupakkalain voimaan astumista.

 

Teksti ja kuvat Anne Anttila 2016

loading comments...